Ензим в слюнката определя чувствителността
Снимка: Guliver / i Stock
Германски учени установиха защо някои хора винаги добавят сол към яденето си. Това е така, защото нуждите им са различни. И, ако за един е достатъчно да сложи в чинията си само една щипка, друг системно досолява яденето си.
Какъв е проблемът? Прекаляването води до сериозни здравословни проблеми. И, ако човек консумира повече от 12 грама на ден, рискът от високо кръвно, сърдечна недостатъчност, остеопороза и диабет тип 2, рязко се увеличава.
Учени от университета в Мюнхен установи защо някои хора имат нужда от повече сол в храната. Те изследвали вкусовите предпочитания на 31 доброволци, като оценили с тест чувствителността им към сол. А след това с помощта на най-съвременни методи изследвали и анализирали състава на слюнката им.
Така установили, че тези, които са по-чувствителни към солта (и по принцип не добавят сол в храната си) имат по-високи нива на вид ензим, наречен ендопептидаза в сравнение с останалите.
Ролята на този ензим е да „раздробява“ белтъците, които приемаме с храната.
Хипотезата на учените е, че тези ензими могат да променят начина, по който натриевият хлорид се усвоява от организма като изкуствено увеличава молекулите, които клетките поемат. И така в организма попада повече сол.
Втора хипотеза – тези ензими подсилват десетократно чувствителността към сол и затова човек няма нужда да добавя повече сол в храната си. И по този механизъм по естествен път пазят нашето здраве.
Откритието е публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Източник: topsante.com, адаптация Мона Василева
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари